Conform OMSCTS 5574 din 7 octombrie 2011 privind Organizarea serviciilor de sprijin educațional pentru copii, elevii și tinerii cu cerințe educaționale speciale, integrați în învățământul de masă, la articolul 3 punctul K, planul de intervenție personalizat este un ,,instrument de proiectare și implementare a activității educațional- terapeutice, utilizat pentru eficientizarea activității de intervenție și atingerea finalităților prevăzute în planul de servicii individualizat’’( focalizat pe nevoile de dezvoltare ale copiilor/ elevilor/tinerilor cu cerințe educative speciale integrați în învățământul de masă).

Dacă nu ar exista planul de intervenție personalizat (P.I.P.-ul), activitatea de intervenție a profesorului itinerant/ de sprijin în colaborare cu profesorul de la clasă, dar și cu celelate instituții implicate, nu ar mai fi validă.

 

În primul rând : planul de intervenție personalizat se întocmește pe baza evaluărilor inițiale. Aceste evaluări inițiale, sunt de regulă adaptări ale evaluărilor cadrului didactic de la clasa unde este integrat elevul cu cerințe educative speciale. Pe baza acestor evaluări se stabilește dificultățile de învățare ale elevului respectiv. În urma depistării dificultăților de învățare și a nivelului de achiziții cognitive, se conturează strategia de intervenție.

În al doilea rând: în realizarea planului de intervenție personalizat se utilizează obiective operaționale și activități de învățare adaptate, stabilite în colaborare cu profesorul de la clasa unde este integrat elevul. Astfel apare parteneriatul și negocierea proiectării în vederea asigurării sprijinul adecvat dezvoltării copiilor/elevilor cu cerințe educative speciale.

În al treilea rând: strategia de intervenție se propune pe o perioadă limitată, de regulă un semenstru și este revizuită periodic în funcție de progresul/ regresul elevului integrat. Proiectarea planului de intervenție personalizat reflectă o bună cunoaștere a programei școlare, implică responsabilitate împărțită și centrare pe elev.

Nu există o structură definită/ standard a planului de intervenție personalizat. Ca document școlar planul de intervenție personalizat are diferite forme, păstrând totuși borne stabile.

Planul de intervenție personalizat rămâne principalul instrument de lucru al profesorului itinerant/ de sprijin și ar trebui extins și la nivelul învățământului de masă sub forma unui plan educațional de grup la aceiași clasă sau disciplină de studiu, pentru elevii care prezintă întârzieri în parcurgerea materiei. Probabil până la consolidarea învățământului special integrat planul de intervenție personalizat reperezintă o sursă de colaborare/ parteneriat între cadrul didactic de la școala integratoare, profesorul itinerant/ de sprijin, părinți și specialiști(logoped, consilier școlar, psiholog, asistent social). Planul de intervenție personalizat reprezintă un document școlar important pentru învățământul special integrat, care propune activități integrate pentru elevii cu cerințe educative speciale.

Programul de intervenţie trebuie să specifice:

1. Directive realizate;

2. Mijloacele utilizate pentru a atinge obiectivele (metode psihologice şi terapii educaţionale integrate, aplicate pe un singur individ);

3. Durata intervenţiilor;

4. Evaluare la finalul P.I.P.;

Programul de intervenţie personalizat şi planul serviciilor personalizat sunt două tehnici diferite, ele având funcţii diferite. În timp ce planul serviciilor fixează obiectivele generale şi stabileşte priorităţile pentru a răspunde necesităţilor globale ale individului, programul de intervenţie precizează modalităţile de intervenţie, prin care se ating scopurile vizate.

Deoarece planul serviciilor vizează satisfacerea ansamblului cerinţelor individului, câmpul său de aplicare este foarte larg. Câmpul de aplicare a programului de intervenţie se limitează la un singur scop de dezvoltare şi învăţare a acestuia. Ca atare planurile serviciilor se desfăşoară un timp mai îndelungat, faţă de programele de intervenţie care constituie doar o etapă sau o parte a întregului. Pentru a elabora un plan de servicii ce înglobează mai multe domenii, trebuie constituită o echipă interdisciplinară în timp ce

pentru realizarea unui program de intervenţie este necesară o echipă restrânsă. Ea se compune doar din persoane calificate. De exemplu, logopezii vor stabili un program de intervenţie în domeniul lor de activitate. Acolo unde se încheie planul serviciilor, prinde viaţă programul de intervenţie. Elementele programului de intervenţie personalizată:

Programul de intervenţie personalizat se compune din mai multe elemente:

obiectivele învăţării;

strategiile de intervenţie şi de învăţare pentru fiecare dintre obiectivele utilizate;

un mecanism continuu de revizuire a programului de intervenţie şi de luare a deciziilor ce privesc continuarea programului.

Prima etapă a unui program de intervenţie personalizat constă în elaborarea obiectivelor învăţării, care sunt mai specifice şi mai precise decât scopurile. Fiecare acţiune face obiectul enunţului unui obiectiv. Un enunţ al obiectivului învăţării conţine descrierea comportamentului reprezentativ al achiziţiei vizate, descrierea condiţiilor de realizare a comportamentului, pragul minim de reuşită pe scara achiziţiilor.

Referindu-ne la strategia derulată, aceasta presupune stabilirea actiunilor si mijloacelor folosite pentru a atinge obiectivele si, de asemenea, cine actioneaza, când se intervine si cum se deruleaza acestea pentru a fi eficiente.

Rezultatele obtinute, consemnate riguros, dau imaginea completa a achizitiilor facute în raport cu scopurile si obiectivele formulate si constituie în acelasi timp punct de plecare pentru elaborarea viitoarelor interventii.

- rezultatele finale – sunt consemnate la încheierea PIP, sunt discutate în echipa si sunt aduse la cunostinta părintilor. Ele dau imaginea globală a progresului obținut, a obstacolelor întâmpinate,  dar și modalităților concrete de depășire a acestora, ilustrând rezultatele intervenției si constituind punct de plecare pentru intervenții viitoare acolo unde este cazul.

Ilustrăm un model de PIP pentru o elevă din clasa a II-a, cu tulburări instrumentale,  tulburări emoţionale, tulburări de vorbire:

Unitatea școlară…………………                                                                                                                                                                   Avizat,

Responsabil comisie metodică                                                                                                                                                                      Director,

PLAN DE INTERVENŢIE PERSONALIZAT

1. COSP Nr:

Numele şi prenumele beneficiarului: P.O.

Data şi locul naşterii:

Domiciliul:

Şcoala/Instituţia: 

Clasa: a II-a

Prof. itinerant: R.C.

Înv. P. I.

Probleme cu care se confruntă copilul / elevul (rezultate ale evaluării complexe): tulburări instrumentale,  tulburări emoţionale, tulburări de vorbire

Priorităţi pentru perioada: an şcolar 2017-2018

-          formarea deprinderilor de a se exprima corect din punct de vedere gramatical, îmbogăţirea vocabularului;

-          dezvoltarea abilităţilor de scris-citit;

-          dezvoltarea abilităţilor de calcul matematic în concentrul 0-100, cu sau fără suport concret;

-          dezvoltarea abilităţilor psihomotrice;

-          stimularea încrederii în sine.

Domenii / arii de intervenţie: cognitiv, psihomotric, socio-afectiv

 

 2. EVALUARE INIŢIALĂ

Instrumente folosite în evaluare:

fişa psihopedagogică, observaţia spontană şi dirijată, convorbirea individuală şi de grup, fise de evaluare initiala.

Observatii:

 vocabular sărac;

 citeste in ritm propriu;

 raspunde oral la intrebari;

 în scris apar omisiuni şi înlocuiri de grafisme, nu face analiza şi sinteza fonematică corect, inversiuni de litere;

3. SCOPURILE PROGRAMULUI:

Prin acest program am urmărit:

 recuperarea laturilor disfuncţionale în ceea ce priveste citirea constientă;

 antrenarea elevei în activităţi plăcute pentru a o stimula;

 dezvoltarea abilităţilor de citire a propoziţiilor;

 îmbogăţirea, precizarea şi activizarea vocabularului;

 dezvoltarea autonomiei personale şi sociale;

 dezvoltarea capacităţii de orientare şi adaptare la mediu;

 antrenarea elevei în activităţi extracurriculare;

 dezvoltarea atitudinilor pozitive de relaţionare în grup;

Domeniul de intervenţie: cognitiv

Obiective/ Conţinuturi

Metode şi mijloace de realizare

Perioada de intervenţie

Criterii minimale de apreciere a progreselor

Metode şi instrumente de evaluare

Dezvoltarea abilităților de comunicare și limbaj:

- să comunice oral

·   Formularea unei păreri; dialoguri pe diverse teme; reguli de vorbire eficientă; povestirea unor întâmplări.

- să recunoască literele alfabetului

·   Exerciţii şi jocuri de dezvoltare a auzului fonematic, de conştientizare a legăturii dintre fonem şi grafemul corespunzător;

·   Asocierea literă – sunet;

·   Asocierea sunet – grafem.

- să citească şi să scrie corect litere

·   Citirea şi scrierea literei etc.

·   Exerciţii diverse de scriere şi de citire, cu fixarea semnificaţiei literelor.

- să citească corect silabe

·   compunerea şi descompunerea silabelor.

- să scrie corect silabe

·   silabe scrise: pe tablă, pe caiet prin copiere şi dictare.

- să citească corect cuvinte

·   Exerciţii de analiză a cuvântului; compunerea şi descompunerea unor cuvinte în silabe;citirea silabelor scrise pe tablă şi pe caiet; cuvinte cu sens asemănător; cuvinte cu sens opus; diverse exerciţii şi jocuri didactice.

- să scrie corect cuvinte

·   Silabe/cuvinte scrise: pe tablă, pe caiet, prin copiere şi dictare; completare de lacune în cuvinte; dictări pe silabe şi cuvinte; dictări de cuvinte cu grupuri de litere; exerciţii de reconstituire a cuvintelor din litere /silabe mobile; formare de cuvinte după dictare de silabe; diverse exerciţii şi jocuri didactice.

- să citească corect propoziţii

·   Citire de propoziţii cu dificultăţi variabile; citirea de propoziţii cu respectarea semnelor de punctuaţie; exerciţii de lexie ritmică, poezii, ghicitori, texte scurte; reconstituire de propoziţii din cuvinte scrise pe jetoane.

- să scrie corect propoziţii

·   Copiere şi dictare de propoziţii însoţită de analiza şi sinteza cuvintelor; copiere de propoziţii cu dificultăţi progresive; exerciţii de copiere sau dictare, numărarea cuvintelor, scrierea sau sublinierea lor în culori diferite; completarea propoziţiilor lacunare; alcătuire de propoziţii pornind de la cuvinte date, imagini.

Dezvoltarea abilităților logico-matematice:

·   să opereze cu conceptul de număr 

·   Numere naturale  0- 100, numărare crescător şi descrescător; identificarea vecinilor unui număr dat.

- să efectueze operaţii de adunare şi scădere cu numere mai mici decât 100

·   Exerciţii de adunare şi scădere cu numere naturale mai mici decât 100 fără şi cu trecere peste ordin, oral sau scris.

- să conştientizeze şi să opereze cu noţiunile de geometrie, figuri geometrice

·   Exerciţii de recunoaştere şi desenare a formelor şi figurilor geometrice (linia, punctul, triunghiul, pătratul, dreptunghiul, cercul, ovalul etc.

- să opereze cu unităţi de măsură 

·   Diferenţierea unităţilor de măsură; însușirea corectă a unităților de măsură.

Conversaţia

Explicaţia

Dialogul

Exerciţiul

Demonstraţia

Joc didactic

Manualul de comunicare în limba română

Cărţi şi caiete special

Soft educaţional

Fişe de lucru

Planşe

Jetoane

Domino literar

Cuvinte încrucişate

Tablă magnetică

Exerciţiul

Demonstraţia

Problematizarea

Conversaţia

Explicaţia

Dialogul

Joc didactic

Manualul de matematică şi explorarea mediului

Cărţi şi caiete special

Soft educaţional

Fişe de lucru

Planşe

Jetoane

Tablă magnetică

noiembrie 2017

noiembrie -

decembrie 2017

ianuarie -

martie 2018  

aprilie -

iunie 2018

noiembrie 2017

noiembrie -

decembrie 2017

ianuarie -

martie 2018 

aprilie -

iunie 2018

-    comunică eficient; participă şi construieşte dialoguri; povesteşte întâmplări adevărate sau imaginare;

- recunoaşte toate literele alfabetului;

-          - citeşte şi scrie corect litere;

- compune şi descompune silabe date;

- citeşte şi scrie silabe la tablă sau pe caiet.

- citeşte corect cuvinte mono, bi şi polisilabice;

- scrie cuvinte cu sens după diverse imagini; cuvinte cu grupuri de litere; scrie cuvinte după dictare sau autodictare; completează cuvinte lacunare;

- alcătuieşte oral propoziţii simple, cu şi fără suport imagistic, cu şi fără cuvinte date;

- citeşte corect propoziţii;

- scrie corect propoziţii la tablă şi pe caiet; completează propoziţii lacunare; scrie propoziţii după dictare; alcătuieşte propoziţii cu cuvinte date;

-    numără crescător şi descresător în concentrul 0 – 100;

-    identifică vecinii unui număr;

- efectuează adunări şi scăderi în concentrul 0 – 100, oral sau scris;

- recunoaşte şi reproduce forme şi figuri geometrice;

-     operează cu unităţile de măsură învăţate.

Evaluare orală

Evaluare scrisă

Aprecieri verbale

Fişe de evaluare

Observaţia

Evaluare orală

Evaluare scrisă

Aprecieri verbale

Fişe de evaluare

Observaţia

DOMENIUL PSIHOMOTRICITĂŢII

Obiective / conţinuturi

Metode şi mijloace de realizare

Perioada de intervenţie

Criterii minimale de apreciere a progreselor

Metode şi instrumente de evaluare

Dezvoltarea abilităţilor pereptiv-motrice

·     Identificarea culorilor unor obiecte cunoscute din mediu apropiat sau din imagini; recunoaşterea în contexte diferite patru culori uzuale - roşu, galben, albastru, verde; gruparea unor obiecte cunoscute după culoare.

·     Asocierea formelor geometrice - cercul şi dreptunghiul - cu obiectele din mediul cunoscut;  identificarea şi discriminarea formelor  geometrice.

-    recuperarea tulburărilor de orientare şi structurare temporală

·     Enumerarea acţiunilor dintr-o zi;  denumirea zilelor săptămânii; denumirea lunile anului; enumerarea anotimpurilor în ordinea lor cronologică.

Conversaţia

Demonstraţia

Exerciţiul

Munca dirijată şi independentă

Jetoane;

Planşe 

Puzzle;

Incastru;

Jucării.

noiembrie 2017

ianuarie – februarie 2018

martie – aprilie  2018

mai  - iunie 2018

- identifică culorile indicate;

- grupează obiecte, jucării după un criteriu dat;

- recunoaşte şi denumeşte formele geometrice simple: pătrat, dreptunghi, triunghi, cerc;

- asociază formele cu obiectele naturale din mediul ambiental;

- relatează activităţi proprii dintr-o anumită zi;

- recunoaşte pe planşă ordinea acţiunilor zilnice;

- denumeşte zilele săptămânii;

- denumeşte lunile anului;

- denumeşte anotimpurile;

Fişe de evaluare

Observaţia

Jocul anotimpurilor

Aprecieri verbale

DOMENIUL LIMBAJ

Obiective / conţinuturi

Metode şi mijloace de realizare

Perioada de intervenţie

Criterii minimale de apreciere a progreselor

Metode şi instrumente de evaluare

Terapia cu caracter general

- dezvoltarea mobilităţii  – gimnastică generală. Antrenarea tuturor părţilor corpului

·   Exerciţii de gimnastică generală.

- dezvoltarea mobilităţii fono-articulatorii – gimnastica articulatorie

·   Exerciţii de gimnastică articulatorie.

- formarea şi dezvoltarea respiraţiei corecte, a unui echilibru între inspir şi expir – gimnastica respiratorie

·    Exerciţii de gimnastică respiratorie non-verbală.

Exerciţii de gimnastică respiratorie verbală.

·  educarea auzului fonematic

·  Exerciţii de: recunoaştere şi imitare a sunetelor din natură, pronunţare a unor serii de silabe, transformare a cuvintelor prin înlocuire silabe, analiză fonetică, pronunţarea ritmică de ghicitori, poezii, etc.

·   formarea priceperilor şi deprinderilor de pronunţie corectă a sunetelor şi a cuvintelor

·  Exerciţii demonstrative de articulare corectă a sunetului la oglindă, de pronunţie a sunetului de autocorectare

de articulare a sunetului prin imitare şi apoi independent.

Terapia specifică de recuperare

-   emiterea sunetului

·  Exerciţii pentru emiterea corectă a sunetului afectat (poziţionarea limbii, buzelor).

·  Exerciţii de pronunţie: silabe, cuvinte care conţin sunetul impostat.

·  Exerciţii de formare a unor cuvinte.

·  Exerciţii folosind lista de paronime.

·  Rostirea unor propoziţii simple care conţin cuvinte cu sunetul corectat.

-    consolidarea şi diferenţierea sunetului corectat.

·  Introducerea sunetului în silabe.

·  Diferenţierea sunetului în silabe.

·  Introducerea sunetului în cuvinte.

·  Dezvoltarea capacităţii de formare corectă a propoziţiilor care conţin cuvinte cu sunetul corectat.

-    automatizarea sunetului, pronunţia corectă.

·  Introducerea sunetului corectat în vorbirea curentă.

·     Povestiri, repovestiri după ilustrate, tablouri, texte citite.

·     Dictări, copieri, citire.

Memorări de versuri şi ghicitori.

·     Povestiri bogate în conţinut.

·     Apreciere proprie asupra povestirii.

·     Discuţii libere.

·   Dialogul.

Conversaţia

 Explicaţia

 Demonstraţia

 Exerciţiul

Oglindă

Spatulă

Fişe de lucru

Jetoane

Jocul silabelor

Jocul cuvintelor

Oglindă

Cărţi

Conversaţia

 Explicaţia

 Demonstraţia

 Exerciţiul

Oglindă

Spatulă

Fişe de lucru

Jetoane

Jocul silabelor

Jocul cuvintelor

Oglindă

Cărţi

-  an şcolar

2017-2018;

- exerciţiile se repetă până la corectarea sunetului afectat.

-  an şcolar

2017-2018;

- exerciţiile se repetă până la corectarea sunetului afectat.

-     realizează  corect exerciţiile specifice pentru dezvoltarea mobilităţii.

-     realizează  corect exerciţiile specifice pentru dezvoltarea aparatului  fono-articulator.

-     realizează  corect exerciţiile specifice gimnasticii respiratorii.

-   identifică   semnalele sonore  şi  reproduce  diverse  sunete fără ajutor;

- pronunţă serii de silabe, transformă cuvinte, realizează analiza fonetică, pronunţă ritmic ghicitori, poezii, etc.

-    realizează corect  exerciţiile propuse.

-   emite corect sunetele afectate (poziţionează corect buzele şi limba);

-   pronunţă corect sunete şi cuvinte care conţin sunetul afectat;

-   alcătuieşte propoziţii simple cu cuvinte care conţin sunetul afectat.

-   introduce sunetul corectat în silabe;

-   diferenţiază sunetul corectat în silabe;

-   introduce sunetul corectat în cuvinte;

-   formează propoziţii cu cuvinte care conţin sunetul corectat.

-     introduce sunetul corectat în vorbirea curentă;

-   citeşte povestiri, povesteşte după imagini, memorează poezii şi ghicitori;

-   povesteşte un text citit, poartă discuţii libere pe orice temă;

-   se exprimă corect într-o  discuţie liberă şi în

dialoguri.

Proba practică

Fişe de lucru

Jetoane

Jocuri cu reguli

Jocul silabelor

Observaţia

Aprecierea răspunsurilor.

DOMENIUL SOCIO-AFECTIV

Obiective / conţinuturi

Metode şi mijloace de realizare

Perioada de intervenţie

Criterii minimale de apreciere a progreselor

Metode şi instrumente de evaluare

Maturizare socio-afectivă

- dezvoltarea abilităţilor necesare pentru participarea activă şi responsabilă la viaţa socială

·   Se prezintă în manieră proprie – nume şi prenume, şcoala, clasa, localitatea, adresa;

·   Sesizează potenţialele pericole; respectă reguli în diferite contexte, urmează o succesiune de instrucţiuni date;

·   Participă activ la activitatea şcolară;

·   Iniţiază jocuri în grupuri de colegi; îşi manifestă preferinţa pentru pentru alegerea unui anumit tip de joc;

·   Este responsabil pentru o animită activitate acasă / la şcoală;

·   Respectă drepturile şi lucrurile altora;

·    Respectă reguli de comportament în diferite contexte – familie, şcoală, locuri publice, ocazii speciale;

·    Îşi exprimă ataşamentul faţă de diverse persoane; îşi exprime emoţiile; îşi manifestă interesul faţă de o persoană prin observarea mişcărilor acesteia;

·    Abordează adecvat persoanele necunoscute;

·   Cere ajutorul la nevoie;

·   Solicită diverse obiecte ale altor copii; împarte anumite obiecte/ mâncare/ jucării cu alţii copii.

- exerciţii;

- conversaţia;

- demonstraţia;

- joc de rol;

- ilustraţii;

- cărţi tematice;

- diverse obiecte.

noiembrie - decembrie 2017

ianuarie – iunie 2018

-                       se prezintă fără a avea nevoie de ajutor;

-                       respectă reguli de comportament;

-                       participă activ la activităţile şcolare şi extraşcolare;

-                       caută activ contactul cu grupul;

-                       capabil să îţi exprime emoţiile;

-                       manifestă intersul faţă de alte persoane;

-                       se exprimă fără reţinere în prezenţa altor persoane necunoscute;

-                       capabil să ceară ajutor la nevoie;

-                      evită pericolele care apar în activitatea cotidiană;

-                       respectă reguli impuse de adult;

-                       împarte jucării sau diverse obiecte cu alţi copii.

Observaţia

Evaluare orală

Fişe de evaluare