Bază de date online cu resurse pentru dezvoltarea unui management instituțional antreprenorial de calitate în școli defavorizate

1.          Noțiuni introductive

În orice comunitate socială, indiferent de natura și mărimea sa, unul din membrii ei se detașează, impune respect, cuvântul său este ascultat cu interes, sfaturile sale sunt solicitate și urmate, deciziile sale, mai ales în momentele dificile, aplicate, influența sa asupra a tot ceea ce întâmplă în grup este de notorietate, chiar dacă ocupă sau nu o poziție oficială, adică un post de conducere în ierarhia puterii organizaționale. Acel cineva pe care îl identificăm foarte ușor este liderul.

În literatura de specialitate, liderul este definit ca fiind persoana care, îndeplinind sau nu o funcție de conducere reușește prin forța personalității sale, prin inteligență, culură, experiență, empatie, stil de lucru, capacitate persuasivă și motivațională, farmec, energie și siguranță, să mbilizeze energiile celorlalți, să-i angjeze în acțiuni.

DEFINITIE

Exista numeroase definitii si acceptiuni ale liderului si ale leadership-ului (vom utiliza aici termenul din limba engleza, preferandu-l termenului de conducere, mai putin cuprinzator).

Etimologic, lider (engl. leader) si leadership vin de la verbul englezesc to lead, care are mai multe sensuri: a conduce; a indrepta; a determina; a indruma; a dirija; a arata drumul; a insoti